Tags

, , , , , , , , , ,

09 November 2021 – Review

MomeWizzard HWE-P1

Enkele weken geleden heb ik de HomeWizard P1 meter aangeschaft. Ik hou al enige tijd mijn verbruik van gas en elektra handmatig bij, maar nu we een nieuwe slimme meter hebben kan het dus ook automatisch. Ik ben begonnen met een Excel document jaren geleden wat prima werkte alleen je moest wel zelf alle getallen steeds van de meters aflezen en invoeren. De berekening had ik al via formules ingebouwd.

Waar ik in die tijd tegenaan liep was dat ik nooit precies kon achterhalen waarom ik meer of minder verbruikte. Ik voerde wel de buiten temperatuur van onze eigen meter in de tuin in, maar dat is natuurlijk niet echt nauwkeurig en ik had altijd het idee dat er niet klopte.

Toen kwam ik een jaar of twee geleden de site MinderGas tegen waar je de slimme meter kon koppelen aan de site en dan berekende de site het gasverbruik, maar met een graaddag gemiddelde. En dat was precies wat ik miste in mijn eigen berekeningen. Dus het Excel document werd deels vervangen door deze site voor gas. Het elektra deel moest nog met de hand.

Een paar weken geleden kwam ik na installatie van de nieuwe slimme meter in aanraking met de P1 meter van HomeWizard. Deze zou zowel gas als elektra kunnen meten en doorgeven in een app. Dus ik kocht de meter bij Bol en de volgende dag toen de meter binnen was meteen aangesloten. Dit was niet meer dan een RJ45 internet stekkertje in de daarvoor al bestemde opening aan de zijkant steken en de knop indrukken tot deze gaat zenden. In de Energy+ app die ik al geïnstalleerd had, kwam de meter meteen zichtbaar en kon ik het koppelen. Een paar seconden later stroomde de eerste data al binnen.

Geweldig ik hoef mijn Excel sheet niet meer te gebruiken en de Mindergas site ook niet meer dacht ik toen. De standaard werking gas en elektra meten is gratis. Voor €0.99 per maand krijg je de extra opties als sluipverbruik meting, meerjarige opslag van je data, notificaties van ongewoon verbruik, CSV export mogelijkheden en 3 fase ondersteuning. Die heb ik er meteen bi afgesloten voor die paar cent.

Stroom kun je realtime zien, paars is verbruik en groen is terugleveren zonnepanelen. Gas kun je niet in realtime zien, hier zit een vertraging in van enkele seconden.

Na enkele weken dit handige apparaatje te hebben gebruikt heb ik via de supportafdeling aangegeven dat er wat belangrijke data mist om echt iets te kunnen doen met de data die je ziet.

1- in de gasgrafiek zie je geen graaddag trendlijn die nodig is om te kunnen zien wat effecten zijn in het aanpassen van de woning of bijstellen van je verwarmingssysteem voor een betere werking.

2 – ruimte voor notities bij elke dag om bijzonderheden te kunnen noteren als cv-ketel vervangen, waterzijdig in laten regelen, nieuwe radiator geplaatst enz.

3 – Buiten de meerjarige opslag ook duidelijk 2 of meerdere jaren in een grafiek ter vergelijk.

Er zullen nog wel meer verbeteringen bij me te binnen schieten, ik ben wat dit aangaande een nerd in data lezen en merk vrij snel wat ik mis en wat er beter kan. Maar deze meter is geweldig en als de genoemde drie punten worden verwezenlijkt word de betaalde versie echt een nuttige toevoeging.

** Genoten van deze column? Doe een donatie om deze site te kunnen onderhouden¡